Το Πρόγραμμα “Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά”
Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά» είναι μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Creativity Platform και αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τα σχολεία και οι σχολικές αυλές αποτελούν ανοιχτούς χώρους, στην καρδιά κάθε γειτονιάς, κατάλληλα διαμορφωμένους για μια πληθώρα δραστηριοτήτων, που όμως παραμένουν κλειδωμένοι και αναξιοποίητοι μετά το πέρας του σχολικού προγράμματος. Η ιδέα της ανοιχτής πρόσβασης στις σχολικές αυλές μετά τις ώρες λειτουργίας των μαθημάτων θα μπορούσε εν δυνάμει να επιλύσει το πρόβλημα έλλειψης πάρκου ή παιδικής χαράς σε πολλές γειτονιές και σε βάθος χρόνου να εξελιχθεί σε τόπο συνάντησης της τοπικής κοινότητας. Επιπλέον, η διεξαγωγή δημιουργικών και εναλλακτικών δράσεων στις αίθουσες των σχολείων τα απογεύματα, εμπλουτίζει την καθημερινότητα των παιδιών, ενισχύει την κοινωνικοποίηση της γειτονιάς και προσφέρει ευκαιρίες συνεχιζόμενης κατάρτισης και δια βίου μάθησης σε όλους.
Η διοργάνωση δραστηριοτήτων που απαιτούν τη συμμετοχή όλων, όπως δράσεις στο χώρο του σχολείου που αποφασίζονται και υλοποιούνται συμμετοχικά με τη γειτονιά (πχ. λαχανόκηποι, βραδιές προβολής ταινιών, συναυλίες, κλπ) συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής της γειτονιάς και μπορεί να αποτελέσουν αφετηρία για τη θεμελίωση της συμμετοχικότητας των πολιτών σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος της πόλης.
Σκοπός του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά» είναι να λειτουργούν τα σχολεία ως πυρήνες ανάπτυξης της ποιότητας ζωής και της έννοιας της «κοινότητας» της κάθε γειτονιάς, σαν κοινός χώρος συνάντησης, συνεργασίας, παιχνιδιού, άθλησης και ψυχαγωγίας.
Για την υλοποίησή του, το πρόγραμμα “Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά” αναζητά δράσεις και προγράμματα που θα πλαισιώσουν και θα υλοποιηθούν στα έξι (6) συμμετέχοντα σχολεία και τις όμορες γειτονιές, και τα οποία θα ανταποκρίνονται στο παρακάτω πλαίσιο και χαρακτηριστικά.
Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι μέχρι και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στις 17.00.
Πλαίσιο και Θεματικοί Άξονες του Προγράμματος
Το πρόγραμμα “Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά” διαρθρώνεται πάνω σε δύο βασικούς άξονες:
Α. τον άξονα των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων τόσο για τα παιδιά και τους νέους όσο και τους ενήλικες (Άξονας Α’),
Β. και τον άξονα της ενδυνάμωσης και οικοδόμησης της κοινότητας (community building), που αποσκοπεί καταρχήν στην ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των κατοίκων και επαγγελματιών της γειτονιάς και στην αναγνώριση του τόπου της γειτονιάς, στην ενεργοποίηση των πολιτών και την άμεση συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, σχεδιασμού, υλοποίησης και διαχείρισης έργων και δράσεων, καθώς, εν τέλει, και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής της γειτονιάς (Άξονας Β’).
Ο κάθε Άξονας πλαισιώνεται από προγράμματα και δράσεις οι οποίες αναπτύσσονται σε συνεργασία με φορείς, ομάδες της πόλης και επαγγελματίες που θα ανταποκριθούν στο παρόν ανοιχτό κάλεσμα υποβολής προτάσεων.
Το αναλυτικό πρόγραμμα συναντήσεων και δράσεων για τους Άξονες Α’ και Β’ θα διαμορφωθεί βάσει των προτάσεων που θα λάβει η ομάδα συντονισμού. Σε συνέχεια, οι προτάσεις που θα αξιολογηθούν και επιλεχθούν θα κληθούν σε κοινή συνάντηση σχεδιασμού με την ομάδα συντονισμού ώστε να προκύψει το τελικό πρόγραμμα για την φάση υλοποίησης.
Παρακαλούμε, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πλαίσιο, τους θεματικούς άξονες και τους στόχους του προγράμματος διαβάστε ΕΔΩ.
Επιθυμητή Προέλευση Προτάσεων
Στο πλαίσιο ανάδειξης και ενδυνάμωσης τοπικών πρωτοβουλιών, εγχειρημάτων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών προκρίνεται η ανάγκη επιλογής προτάσεων και εμπλοκής ομάδων οι οποίες είτε προέρχονται από την πόλη της Θεσσαλονίκης (Μητροπολιτική Ενότητα) είτε βρίσκονται θεματικά και χωρικά σε εγγύτητα με αυτήν.
Χρονοδιάγραμμα
- Το παρόν Κάλεσμα Υποβολής Προτάσεων δημοσιεύεται στις 03 Οκτωβρίου 2018.
- Οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ομάδες και επαγγελματίες καλούνται σε δίωρη Συνάντηση Ενημέρωσης, για το πλαίσιο, τους στόχους και την υλοποίηση του προγράμματος “Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά” στις 17 Οκτωβρίου 2018, στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Γ. Βαφοπούλου 3).
- Η Προθεσμία Υποβολής των Προτάσεων στον πρώτο κύκλο επιλογής είναι στις 28 Οκτωβρίου 2018, στις 17.00.
- Η Ενημέρωση των Προτάσεων που προκρίνονται στο δεύτερο κύκλο επιλογής θα γίνει μέχρι τη Δευτέρα 05 Νοεμβρίου 2018.
- Συναντήσεις με φορείς, ομάδες και επαγγελματίες δεύτερου κύκλου επιλογής 2 – 9 Νοεμβρίου 2018.
- Τελική ενημέρωση επιλεγέντων προτάσεων μέχρι 14 Νοεμβρίου 2018 (και ακολουθεί υπογραφή συμβάσεων).
- Έναρξη Δραστηριοτήτων στα Σχολεία από τις 19 Νοεμβρίου 2018.
- Λήξη Δραστηριοτήτων στα Σχολεία μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019.
Προϋπολογισμός
Το παρόν κάλεσμα αφορά σε προτάσεις που κοστολογούνται βάσει της δυναμικής τους μέχρι και το ποσό των 2000 ευρώ.
Ο Προϋπολογισμός του κάθε προγράμματος θα πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτική κοστολόγηση, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για:
- Υπηρεσίες και Ανθρώπινο Δυναμικό για το συντονισμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων (μισθοδοσία, κάλυψη αναγκών εθελοντών).
- Έξοδα Αγοράς/Ενοικίασης Εξοπλισμού και Υλικών για την παραγωγή των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων.
Σημείωση: στην κοστολόγηση του έργου/δράσης δεν περιλαμβάνονται έξοδα μετακινήσεων (εκτός από αυτά των εθελοντών σας) καθώς αποκλείονται και μέρος των εξόδων λειτουργίας και διαχείρισης του φορέα/ομάδας/επιχείρησής σας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής για την υλοποίηση των προγραμμάτων θα υπογραφούν αναλυτικές συμβάσεις με τον Φορέα υλοποίησης οι οποίες θα δεσμεύουν τους συνεργάτες στον τρόπο υλοποίησης των προγραμμάτων και διαχείρισης του προϋπολογισμού. Η καταβολή του προϋπολογισμού των προγραμμάτων θα γίνεται σταδιακά (προκαταβολή, μέση δόση, εξόφληση) και αφού θα ελέγχεται η πορεία υλοποίησης του έργου μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας αναφοράς και αξιολόγησης από την ομάδα συντονισμού, η οποία περιλαμβάνει αξιολόγηση του περιεχομένου καθώς και οικονομικό έλεγχο.
Αίτηση
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στις 17.00.
Η κατάθεση των προτάσεων πραγματοποιείται με συμπλήρωση και αποστολή της επισυναπτόμενης ηλεκτρονικής αίτησης σε μορφή pdf, η οποία θα περιλαμβάνει τη σφραγίδα του (κύριου) αιτούντα φορέα και την υπογραφή του/της νόμιμου εκπροσώπου.
Μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση και από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2xWz9wF .
Η αποστολή της αίτησης σε μορφή pdf θα γίνει με email στο info@openschoolsthess.gr .
Επιλογή Προτάσεων
Η επιλογή των προτάσεων και συνεργατών θα πραγματοποιηθεί σε δυο στάδια.
Στο πρώτο στάδιο αξιολογείται το περιεχόμενο της αίτησης από την ομάδα συντονισμού του προγράμματος, καθώς και από την ομάδα επιλογής προγραμμάτων και δραστηριοτήτων (βλ. παρακάτω). Στο στάδιο αυτό γίνεται μια πρώτη επιλογή των προτάσεων που καλύπτουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του καλέσματος. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2018.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο στάδιο, οι φορείς, ομάδες και επαγγελματίες που έχουν επιλεγεί θα κληθούν σε συνάντηση γνωριμίας και συζήτησης επί του περιεχομένου με την ομάδα συντονισμού και την ομάδα επιλογής προκειμένου να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης, των στόχων, της μεθοδολογίας και του προγραμματισμού. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2018.
Η τελική επιλογή των προγραμμάτων και δράσεων θα ανακοινωθεί στις 14 Νοεμβρίου 2018.
Ομάδα Επιλογής Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων
Η Ομάδα Επιλογής Προγραμμάτων και Δραστηριοτήτων έχει ως στόχο να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει τις προτάσεις που κατατίθενται από φορείς και ομάδες πολιτών προκειμένου να φιλοξενηθούν και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η μη αμειβόμενη ομάδα αποτελείται από ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επαγγελματίες του χώρου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των κοινωνικών και αστικών επιστημών, οι οποίοι έχουν πρότερη εμπειρία σε αξιολόγηση προτάσεων και το εξειδικευμένο γνωστικό τους αντικείμενο θα καλύπτει το εύρος των Αξόνων Α΄ και Β΄ του προγράμματος. Τα μέλη της ομάδας θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Κριτήρια Επιλεξιμότητας
- Η πρόταση να είναι πλήρης, να συνάδει με το κοινωνικο-μορφωτικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο του προγράμματος και να καλύπτει εύρος ηλικιακών και κοινωνικο-οικονομικών ομάδων.
- Ο κύριος αιτούντας να έχει νομική μορφή (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, Μορφωτικός Οργανισμός, ΚοινΣΕπ, Σωματείο, Σύλλογος, ή Άλλο).
- Η πρόταση να απαντά στις ανάγκες των σχολείων και των γειτονιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
- Η πρόταση να αφορά τουλάχιστον 3 (τρεις) από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
- Η πρόταση να δημιουργεί διαγενεακές σχέσεις ή/και σχέσεις μεταξύ των κατοίκων, επαγγελματιών και των φορέων της τοπικής κοινότητας.
- Η πρόταση να αφορά σε προϋπολογισμό μέχρι 2000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και νόμιμων κρατήσεων) βάσει των προαναφερθέντων όρων.
- Η πρόταση να προκρίνει τη συνεργασία με άλλους φορείς, επαγγελματίες και συλλογικότητες.
- Η συμμετοχή ενός εκπροσώπου σας στην ενημερωτική εκδήλωση στις 17 Οκτωβρίου 2018.
Σημείωση 1: Όσες προτάσεις δεν επιλεγούν, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, θα διαγράφονται από το αρχείο του προγράμματος.
Σημείωση 2: Τα επιλεγμένα προγράμματα και δραστηριότητες υπόκεινται σε αξιολόγηση κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους και δύνανται να ανασταλούν εάν δεν πληρούν τα συμφωνηθέντα κριτήρια ή/και εάν η συμμετοχή σε αυτές είναι μη επαρκής.
Συνάντηση Ενημέρωσης
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ομάδες και επαγγελματίες καλούνται σε δίωρη Συνάντηση Ενημέρωσης για το πλαίσιο, τους στόχους και την υλοποίηση του προγράμματος “Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά” στις 17 Οκτωβρίου 2018, στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου (Γ. Βαφοπούλου 3).
Η παρουσία των ενδιαφερόμενων στην ενημερωτική συνάντηση είναι καίριας σημασίας για την κατανόηση του πλαισίου του προγράμματος και των κριτηρίων επιλογής των προτάσεων. Η ίδια η παρουσία ή μη των αιτηθέντων στη συνάντηση αποτελεί και κριτήριο επιλογής.
Παρακαλούμε να δηλώσετε την παρουσία σας στη Συνάντηση Ενημέρωσης, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής, https://goo.gl/forms/lDhR1eV3N1BNEliV2
Πληροφορίες
Μπορείτε να βρείτε απαντήσεις και διευκρίνισεις σε συχνά ερωτήματα (FAQ) στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2O6erEQ
Σε περίπτωση που το ερώτημά σας δεν απαντηθεί στο παραπάνω αρχείο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις στα παρακάτω κανάλια επικοινωνίας:
με email στο info@openschoolsthess.gr και τηλεφωνικά στο 6946 265653 .