Μια αναπτυσσόμενη δημιουργική συνοικία στο Leicester

To ταξίδι για τη δημιουργία του CQart – Cultural Quartier του Leicester ξεκίνησε το 1999 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε την ανάπτυξη μιας «δημιουργικής συνοικίας» ως μέσο για την ενίσχυση της εικόνας της πόλης και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Η περιοχή St. Georges South επιλέχθηκε λόγω της εγγύτητάς της με το κέντρο της πόλης αλλά και λόγω της ισχυρής της αστικής εικόνας ως παλιό βιομηχανικό κέντρο που συγκέντρωνε βιομηχανικά κτίρια βικτοριανής και προ-βικτοριανής αρχιτεκτονικής.

Η ιδέα της ανάπτυξης μιας δημιουργικής συνοικίας ήταν οδηγός για το συνολικό πρόγραμμα ανάπλασης, αυτής της άλλοτε ακμαίας αλλά, στη συνέχεια, παρακμάζουσας συνοικίας. Αυτή η ιδέα καθοδήγησε την αισθητική των παρεμβάσεων και την επιλογή των λειτουργιών που εγκαταστάθηκαν στα πρώην βιομηχανικά κελύφη: ένα νέο κέντρο για performing arts, εργαστήρια και studios για δημιουργούς, θερμοκοιτίδα δημιουργικών επιχειρήσεων (LCB Depot) και το Digital Media Centre. Παράλληλα με τα κτίρια και τις νέες χρήσεις, αναβαθμίστηκαν οι ανοικτοί δημόσιοι χώροι, οι ιστορικοί δρόμοι και τα σοκάκια της περιοχής φιλοξενώντας εικαστικά έργα τοπικών καλλιτεχνών.

«Η συνοικία CQart συμβάλει στη δημιουργία ενός υψηλής ποιότητας αστικού περιβάλλοντος, προσβάσιμου, ελκυστικού, χαρούμενου, που αναδεικνύει και προωθεί την αρχιτεκτονική κληρονομιά, την πολιτιστική ποικιλότητα και τις μικτές χρήσεις και αποτελεί έμπνευση για όλη την πόλη», διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα CQart-Leicester

Μερικοί από τους παράγοντες που συντέλεσαν στην επιτυχία της δημιουργικής συνοικίας του Leicester είναι:

  1. Δημιουργία εταιρικού σχήματος γα την ανάπτυξη της συνοικίας (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), του Leicester Cultural Quarter Business Association με τη συμμετοχή του Δήμου (Leicester City Council), βασισμένη στη μακρά βρετανική παράδοση συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  2. Προσέλκυση και εγκατάσταση σημαντικών πολιτιστικών ιδρυμάτων – θεσμών όπως το Leicester Digital Media Center, το Curve Theater, και το LCB – Leicester Creative Business Depot (θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας για δημιουργικά επαγγέλματα)
  3. Η αναβάθμιση και ανάπλαση του δημόσιου χώρου της περιοχής στην οποία σημαντικό ρόλο έχουν οι τοπικοί καλλιτέχνες και οι εικαστικές τους παρεμβάσεις όπως: ψηφιακές προβολές σε κτίρια, φωτιστικές εγκαταστάσεις και street art, εικαστικά πλακίδια σε δρόμους και κτίρια που λειτουργούν ως σημάνσεις για περιήγηση στην ιστορία της συνοικίας.
  4. Σημαντική παρουσία και αξιοποίηση των social media και των ψηφιακών μέσων όπως η δημιουργία ενός audio trail, ενός ψηφιακού οδηγού περιήγησης στη συνοικία που είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο αλλά και ως εφαρμογή για φορητές συσκευές.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

http://cqart.leicester.gov.uk/

http://leicester.gov.uk/homepage.aspx

Αφήστε μια απάντηση

Proudly powered by WordPress
Theme: Esquire by Matthew Buchanan.